pondelok 11. novembra 2013

Naoki Urasawa - povinné čitanie pre každého otaku (alebo aj neotaku)


Meno Naoki Urasawa je vo svete seinen mangy veľmi dobre známe. Pokiaľ sa vám v mysli objavujú len nejasné a zahmlené spomienky, alebo ste ho nebodaj nikdy nepočuli, je tento článok prvým krokom k tomu, aby ste napravili osudnú chybu.

O študentoch ekonómie koluje množstvo nie práve lichotivých vtipov. O Osake a jej dialekte tiež kolujú vtipy. Je teda človek narodený v Osake študujúci ekonómiu odsúdený na to, aby sa stal terčom vtipov, alebo zaúčinkuje známy princíp matematiky, kde zápor násobený záporom vytvára pozitívum?


V roku 1982 ešte svet netušil, že čerstvý víťaz ceny vydavateľstva Shogakukan pre nových manga autorov sa zapíše do histórie ako autor jedných z najúspešnejších máng. Len 22 ročný absolvent Meisei univerzity, odbor ekonómia, upísal svoj život vydavateľstvu Shogakukan, a to konkrétne týždenníkom Big Comic Spirits a Big Comic Original. Oba publikujú seinen mangy, a teda sa zameriavajú na mužské publikum vo veku 20-25 rokov.

Príbehy od Urusawu sú plné ľudskej a spoločenskej drámy, výborne zvládnutých postáv a nečakaných zvratov. Práve jedinečné charaktery, ich ľudské stvárnenie a zasadenie do príbehu je základným pilierom toho, čo robí jeho diela uznávané čitateľmi aj odbornou kritikou. Nie je náhoda, že na svojom konte má vyše 10 národných aj medzinárodných cien. Napríklad v roku 2004 získal cenu najväčšieho európskeho komixového festivalu: Angoulême International Comics Festival v kategórii najlepšia séria za svoju mangu 20 Seiki Shounen (20th Century Boys – Chlapci 20. storočia). V tom roku boli medzi nominovanými aj Black Hole od Charlesa Burnsa a Donjon od Joanna Sfara a Lewisa Trondheima.

Debutoval krátkym príbehom Beta!! v roku 1983, aby neskôr prerazil so športovou mangou Yawara!.

Yawara Inokuma túži po láske a bežnom študentskom živote ako každé iné dievča v jej veku. Žiaľ jej starý otec, judo majster na dôchodku s ňou má celkom iné plány, a to získať zlatú medailu z olympijských hier v roku 1992 a nejaké to ocenenie ako bonus. Práve pre naplnenie tohto prinajmenšom ctižiadostivého plánu s ňou trénuje dňom a nocou. Jediné, čo tým ale dosiahne je to, že Yawara judo z duše nenávidí. Rozhodne sa ju motivovať nanajvýš netradične – vytvorí jej rivalku v podobe bohatej a športovými cenami ovešanej Sayako Honami, ktorá práve hľadá novú výzvu. Príbeh sleduje tradičnú výstavbu bežnú pre športovú mangu, kde sa hrdinka postupne zlepšuje, niekedy dobrovoľne, niekedy nedobrovoľne a postupne sa naučí svoj šport milovať a uznávať. Keď k tomu pridáme vtipné postavy a zaujímavé situácie, nemôže nás sklamať. Spolu má 29 zväzkov.

Popri práci na Yaware stihol napísať niekoľko ďalším máng, medzi inými aj sériu s názvom: Master Keaton (Majster Keaton). Príbeh mal nastarosti Hokusei Katsushika a vychádzala od roku 1988. Kvalita a to, že aj tento príbeh prežil dlhšie ako niekoľko kapitol dokazuje, že aj niektorí muži môžu mať talent na multitasking.

Taichi Hiraga-Keaton, polovičný japonec, sa oficiálne živí ako učiteľ archeológie a vo voľnom čase pracuje ako vyšetrovateľ poistných udalostí pre Lloyds. Prípady dostáva naozaj nevšedné a často sa mu hodia aj skúsenosti získané v službách jej veličenstva ako člena SAS jednotky (Special Air Service). Tento James Bond, Indiana Jones a MacGyver v jednej osobe má ale iný sen ako naznačuje jeho doterajší život, konkrétne pokračovať v archeologickom výskume starej civilizácie na povodí rieky Dunaj.

Okrem už spomínanej Yawary! má v zozname svojich úspechov ďalšie dve série, ktoré mu vyslúžili miesto v pomyselnej sieni slávy. Jednou z nich je Monster (Monštrum), 18 zväzková manga vychádzajúca v rokoch 1994 – 2001.

Doktor Kento Tenma má pred sebou skvelú kariéru. Napriek svojmu mladému veku má výborné renomé ako mozgový chirurg, je zasnúbený s dcérou riaditeľa nemocnice a čaká ho povýšenie. Všetko prebieha idylicky až do momentu, kedy má dosť uprednostňovania osobností pred obyčajnými ľuďmi a rozhodne sa neuposlúchnuť priamy príkaz a operovať radšej postreleného chlapca ako starostu. Tým sa pripravil o všetko, čo dosiahol. Snúbenica ho opustila, povýšenie sa nekonalo a navyše sa dostal do nemilosti nadriadených.

Rodičov osemročných dvojčiat Johana a Anny niekto brutálne zabil a Johana postrelili do hlavy. Vďaka operácii prežil, ale krátko potom so svojou sestrou zmizol. Zanechal  však po sebe malý darček. Tenmovi nadriadení sú záhadne zavraždení, čo umožní jeho okamžitý postup vyššie.



Johan sa opäť objaví až pri ďalšej vražde o deväť rokov neskôr, aby sa poďakoval svojmu záchrancovi. Doktor Tenma je zakrátko obvinený z niekoľkonásobnej vraždy a je nútený dať sa na útek. Rozhodne sa, že napraví svoju chybu a Johana sám zabije. Postupne zisťuje, že sa zaplietol do niečoho väčšieho ako sa zdalo. Do konšpirácie, ktorá presahuje hranice jedného človeka, dekády alebo štátu a všetko spája sirotinec s názvom Kinderheim 511 (Siročinec 511) – tajný projekt východného Nemecka.

Príbeh mangy sa odohráva v rokoch 1986 – 1998 na území Nemecka a Českej (Československej) republiky a pravdepodobne sa jedná o jedinú mangu, v ktorej sa objavila čeština. Občas síce znie ako keby si autor pomáhal google translator (pr. hostinec: Tři Žaba), ale text kde viete, že vy mu rozumiete a väčšina sveta sa musí spoliehať na nie príliš presný preklad poteší aj tak. Za Monster získal 3 ceny, viac si ich na svoje konto pripísal už spomínaný: 20 Seiki Shounen (20th Century Boys – Chlapci 20. storočia).

Kenji Endō je vlastník malého obchodu a popritom sa stará o svoju neter a jej matku. Priemerný život narušia nešťastné udalosti až nápadne pripomínajúce spísanú fantáziu Kenjiho a jeho kamarátov z čias ich detstva. Kronika s názvom Yogen no sho (Kniha proroctva) obsahuje imaginárny scenár pokusu o ovládnutie sveta a boj chlapcov o jeho záchranu.

20th Century Boys - filmová verzia
O 30 rokov neskôr sa fikcia stáva skutočnosťou, keď Kenji narazí na kult a ich vodcu „Priateľa“. Ich cieľom je ovládnutie sveta a kroky sledujú dejovú líniu kroniky. Kenji sa rozhodne s pomocou priateľov z detstva nájsť kroniku a zabrániť zničeniu sveta. Pomyselné hodiny pomaly odpočítavajú ako sa blíži súdny deň: Nový rok 2000.

20th Century Boys sa dočkalo trojdielného hraného filmu. Rozpočtom a počtom hercov sa stal filmom s najväčšou produkciou v histórii Japonského filmu. V Auguste tohto roku vyšiel záverečný diel.

Jednou z jeho novších prác je 8 zväzkové sci-fi Pluto. Gesicht pracuje ako vyšetrovateľ Europolu, spolu so svojou ženou sa ničím nelíši od ostatných obyvateľov. Až na jednu maličkosť, on aj jeho žena sú roboti.

Pluto sa odohráva v čase a v spoločnosti, v ktorej roboti nie sú vydedencami, ale akceptovanou súčasťou. Svetom práve otriasla správa o smrti miláčika ľudí a správcu lesov: robota Montblaca. Vraždy robotov aj ľudí sa začínajú hromadiť a Gesicht začína mať nepríjemný pocit, že sa nejedná o náhodu. Zdá sa, že niekto sa rozhodol zničiť sedem najsilnejších robotov na zemi. Otázkou ostáva: vraždil človek alebo robot a prečo práve teraz, osem rokov po poslednom vražednom incidente?

Podtitul by mal skôr znieť: Najzlatší robot na zemi
Manga vychádza z práce Osamu Tezuku Astro Boy, a to konkrétne z príbehu: Najväčší robot na zemi. Urasawa napísal vlastnú interpretáciu príbehu pod dozorom Tezukovho syna Makota.

Pluto získal cenu Japonského umelecko-mediálneho festivalu a kultúrnu cenu Osamu Tezuku.
Momentálne pracuje na pokračovaní mangy: Master Keaton s titulom Master Keaton Remaster (spoluautor Takashi Nagasaki).

Urasawove príbehy sú väčšinou zamerané na konšpiračné teórie, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani scenáristi Aktov X. Pritom sú ale plné emócií, citu, ľudských charakterov a každodenného života. Nájdeme v nich všetko, čo potrebujeme pre dobrú mangu.

Kvalitný a zaujímavý príbeh, podaný štýlom, ktorý nás núti sa k nemu opäť a opäť vracať. Začínajú nevinne a jednoducho. Zdalo by sa, že všetko bude jasné a priamočiare. Naopak, všetko sa zamotáva, postáv pribúda a ich prepojenie sa stáva viac a viac zrejmým. Keď si k tomu pridáme výborne zvládnutých hrdinov, ktorí sa v každej situácii správajú uveriteľne je jasné, že pri čítaní sme vsadili na istotu.

Urasawa je majster svojho remesla a preto sa nemôžeme diviť, že je označovaný za jeden z národných pokladov Japonska. Jeho príbehy sú niečo, čo by malo patriť do povinnej literatúry každého akokoľvek náročného čitateľa. Pokiaľ vás nudia a ubíjajú obyčajne príbehy dneška, romány hovoriace o tom istom a o ničom, potom je Naoki Urasawa tá pravá voľba.



2 komentáre:

  1. O mange Monster som už počula, hoci meno Naoki Urasawa, žiaľ *blush*, počujem prvý raz... Aktuálne síce vôbec nemám "manga obdobie", kedy by sa mi chcelo čítať mangu, ale na Monster sa možno raz pozriem! ;)

    Dada / Trojveršie.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monster ma aj vraj velmi kvalitne anime spracovanie. Niekedy si to urcite precitaj/pozri, aj ked to ma zlozitejsi pribeh, ale pokial chces nieco kratsie a pribehovo jednoduchsie, tak skus zatial Pluto. Mne sa Pluto pacil mozno o kustik viacej ako Monster, aj ked som si poplakala pri oboch :)

      Odstrániť