štvrtok 18. apríla 2013

Power and Majesty - s veľkou silou sa zvyšuje pravdepodobnosť šialenstva



Svet je v noci trochu iný – tajomnejší. Vyvoláva v nás predstavy o tom, čo všetko sa môže diať alebo sa deje. Čo ak sa svet v noci skutočne mení a úsvit napraví všetko, čo sa počas nej stalo tak, aby nikto z nás nič netušil o vojne, ktorá sa počas nej odohráva? Tak, aby nikto z nás netušil ako málo stačilo k tomu, aby bolo mesto pohltené oblohou...



 Štrnásťročná Velody nestrávila v meste Aufleur ani deň než prišla o moc o ktorej ani netušila, že ju má. Ďalších 12 rokov žila ako každý iný obyvateľ dňa (orig. Daylighter) až kým Garnet, chlapec ktorý ju presvedčil aby mu bozkom odovzdala časť zo seba, nezomrel a neoslobodil silu, ktorú si privlastnil. Velody zrazu vidí to, čo bolo predtým skryté: oblohu takú aká naozaj je a večný boj, ktorý sa na nej odohráva. A nie je sama. Zo sveta  nočných tvorov už niet cesty späť. Mŕtveho vládcu  má nahradiť vládca nový a Ashiol spraví všetko, čo je v jeho silách, aby sa ním nestal on, aj keby to znamenalo Velodinu smrť. Pretože Dvor Tvorov potrebuje svoju Moc a Vznešenosť.

Prvá kniha trilógie „Creature Court“ je skôr prológ ku skutočnému príbehu – v podstate nemá žiadnu zápletku. Príbeh sa rozvíja, postavy sú predstavené, ale keď sa zamyslím nad tým o čom kniha bola – nedokážem to popísať jednou alebo dvomi vetami. Nemôžem povedať, že by sa v knihe nič nedialo, skôr naopak. Dialo sa tam toho dosť, ale pritom nič nedominovalo tak, aby sa z toho stala hlavná dejová línia. Hrdinovia bojujú, ale proti komu konkrétne a prečo vlastne – tohto vysvetlenia sa v prvej knihe nedočkáte.  

Taktiež stojí za zmienku fakt, že všetky postavy boli jednoducho divné. Ale takým tým celkom milým spôsobom, kedy máte pocit, že objatie všetko napraví. Mali svoje chyby, emocionálne rany, chceli byť milované ale sami nedokázali prejaviť lásku. Velody bola silná, ale bola až príliš dobrosrdečná na to, aby prežila na Dvore Tvorov, plnom zlomených ľudí na pokraji šialenstva. Garnet bol šialený, Ashiol a zvyšok postáv za ním veľmi nezaostával. 

Príbeh je zasadený do alternatívneho vesmíru, pričom  mesto Auflelur je je situované v Taliansku v 18. – 19. storočí. Je tu niekoľko rozdielov, mapa skôr voľne ako doslova sleduje tú našu a postupne sa odkrývajú aj ďalšie nezrovnalosti. Rayner Roberts, autorka príbehu, sa až priveľmi snaží pripomínať, že sa jedná o fantasy svet. Ako príklad by som uviedla nie veľmi vhodné používanie slovníka, čo bola asi jediná vec, ktorá mi naozaj vadila. Slovo noc je nahradené slovom nox (latinský výraz pre noc), čo by nebolo také zlé, keby sa nevyužívalo aj v iných slovných spojeniach ako noxdress (noxná košeľa?), čo pôsobí dosť otravne a rušivo, hlavne keď hneď za tým padnú výrazy ako popis práce (job description), tanečný klub alebo  napríklad jazz. Pôsobí tak akoby sa sama autorka nevedela rozhodnúť, aký svet chce vybudovať. Buď chcete opísať fantasy svet alebo moderný. Nedá sa to spájať takýmto spôsobom.

Myslím, že je dostatočne na mieste, aby som k tejto recenzii pripojila aj varovanie. Aj keď pre mnohých ľudí bude práve toto varovanie pravdepodobne nakopnutím k tomu, aby sa po tejto sérii začali obzerať. The Creature Court trilógia, vrátane jej prvej knihy Power and Majesty, popisuje niekoľko homosexuálnych vzťahov, semi explicitné popisy sexu (hetero), narážky na sexuálne situácie neplnoletých postáv a nahých ľudí pobehujúcich po meste, a tým pádom táto séria nie je vhodná pre mladších čitateľov. V žiadnom prípade by som túto knihu nenazvala erotickou, bolo to jednoducho súčasťou knihy, nie jej podstatou. Ale pokiaľ vám takéto situácie a opisy vadia – nečítajte ju. Ak nie, pokojne ju začnite zháňať. Ja som sa bavila.


Originálny názov: Power and Majesty
Séria: Creature Crout trilogy
Autor: Tansy Rayner Roberts
Slovenský preklad: nie
Podobné knihy: The Shattered City, Reign of Beasts (pokračovanie)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára