sobota 8. decembra 2012

Enderova hra - Neexistuje iná možnosť, ako vyhrať

Život je hra. Malý chlapec hrá hru bez toho, aby vedel či je len pešiak alebo skutočný účastník a dve deti sa snažia ovládnuť svet. Svet, v ktorom musíte vyhrať za každú cenu, pretože prehrať hru môže znamenať prehrať Zem.

V ďalekej, nešpecifickej budúcnosti ľudia čelia ďalšiemu problému – invázii mimozemskej rasy známej ako Buggers. Za posledných sto rokov dokázalo ľudstvo odolať dvom inváziám, a dokonca vyhrať, ale ďalšia môže znamenať zničenie Zeme.  Aby tomu zabránili, jednotlivé krajiny  zabudli na svoje rozdiely a vytvorili vojenskú akadémiu pre talentované deti a jedným z týchto detí začína náš príbeh. 


Adrew „Ender“ Wiggin sa už ako šesťročný stal poslednou nádejou ľudstva. Ovplyvnený sadistickým a krutým starším bratom a milovaný priveľmi láskavou sestrou, Ender má pred sebou dlhú cestu, aby sa stal najlepším veliteľom akého môže Zem ponúknuť. Nanešťastie sa po tejto ceste musí vydať sám.

Kým sa má stať? Nevie. Ako to dosiahne? O tom rozhodnú iní. Hra začína, ale nadíde čas keď hru nahradí realita. A potom môžeme len dúfať.   

Príbeh je zameraný skôr na osobný vývoj ako na boj proti „Buggers“. Počas knihy môžeme sledovať dospievanie hlavného hrdinu z malého chlapca na mladého muža, pričom to bolo dostatočne uveriteľne podané. Pravdou je, že Ender sa nesprával ako dieťa, iba príležitostne. Ak však zoberieme do úvahy, že bol v podstate výsledkom genetického experimentu, jeho geniálny intelekt, a to že jeho osobnosť bola špecificky formovaná od útleho veku, môžeme vidieť prečo sa správal až priveľmi rozumne a racionálne.

Ender sa mi ako postava veľmi páčil. Bol láskavý a zároveň zmätený a trochu alebo možno viacej sa obával toho, že by sa mohol stať tým, koho nenávidí najviac – svojim starším bratom Peterom. Ender bojoval so svojim osudom, bol stratený a sám vo svete, v ktorom ho jeho nadriadení zámerne stavali do stresových a neriešiteľných situácií a úmyselne z neho spravili vydedenca len preto, aby bol lepší ako ktokoľvek iný. Pri viacerých príležitostiach mi ho bolo ľúto, ale o to viac som ho milovala potom.

Kniha samotná bola veľmi dobre napísaná bez žiadnych zbytočných a nepotrebných častí. Svet bol veľmi dobre vytvorený a čo hlavné, bol aj uveriteľný s peknými technickými popismi a vysvetleniami.

Čo ma prekvapilo najviac bol koniec knihy. Do poslednej strany som netušila ako všetko skončí, a pritom zvyčajne viem v knihách dostatočne dopredu predvídať. Aj preto si  Enderovu knihu vážim viacej hoci zvažujem, že ďalšie diely série čítať nebudem, aby som si tento pocit nepokazila.

Enderova kniha je písaná pre mladých chlapcov, ale milovať ju budú aj dievčatá aj dospelí.


Originálny názov: Ender’s Game
Autor: Orson Scott Card
Slovenský preklad: nie (český vyšiel pod názvom Enderova hra)
Podobné knihy: Ender’s Shadow

2 komentáre:

  1. Som rada ze si si tuto knihu precitala. Ja ju mam velmi rada. Tento tyzden som ju dokonca znova pocuvala aku audio knihu. Na IMDb.com je uvedene ze film Ender's Game pride do kin 1. Novembra 2013. Dufam ze sa podari, a velmi sa tesim.

    Co sa tyka dalsich knih v serii, tie sa daju rozdelit na dve skupiny. Speaker for the Dead, Xenocide a Children of the Mind sa odohravaju po skonceni Ender's Game a opisuju pribeh Andrewa Wigina ako dospeleho. Mne sa velmi pacili, mozno aj viacej ako Ender's Game. OStatne knihy boli napisane neskor a ukazuju "backstory" ostatnych postav, alebo udalosti po Ender's Game. (Me sa prave tie nechce citat.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To Enders Shadow mi bolo odporucane, tak nad tym uvazuje. Predsa len som pred mesiacom asi zacala pocuvat Speaker of the Dead (aj prvu knihu som ako audiobook pocuvala), ale zatial som to odlozila na neskor.

      O filme som pocula, ale neviem co si o tom mysliet. Proste ta kniha bola naozaj skor psychologicky vyvoj ako nieco akcne, tak sa obavam, ze to pokazia, ale zatial nezufam :)

      Odstrániť