streda 4. novembra 2015

Svetová vojna Z – Zombie apokalypsa z iného pohľadu




Nikto nevie naisto ako to skutočne začalo, a či bol Pacient 0 z Číny skutočne prvým infikovaným človekom. V priebehu niekoľkých mesiacov sa zo stoviek stanú tisíce a z tisícov milióny. Šírenie neznámeho vírusu naprieč kontinentmi spôsobí celosvetovú pandémiu a ohrozuje samotnú existenciu ľudstva. Oživené mŕtvoly, Živí mŕtvi, Požierači mozgov alebo jednoducho Zombie – hýbajúce sa telá bez inteligencie, plné agresivity a jedinej túžby - ľudské mäso. Nepriateľ v ktorom nevyvoláte strach, nepozná bolesť a zabiť sa dá len zničením mozgu.

„Hovoria tomu rôzne: Kríza, Temné roky, Živá pohroma a potom existujú ešte novšie a „šťavnatejšie“  názvy ako svetová vojna Z alebo prvá svetová Z-vojna.“

Každá krajina sa so situáciou snaží vysporiadať inak – od kompletnej izolácie, cez popieranie závažnosti problému až po nasadenie nukleárnych zbraní. Konvenčný spôsob boja nie je účinný a jediný plán, ktorý ponúka aspoň minimálnu šancu na záchranu, vyvoláva priveľa morálnych otázok. 

Ako spomína samotný úvod diela, jedná sa skôr o záznam alebo kroniku než klasický román. Nesledujeme snahu o prežitie a hľadanie „zasľúbenej zeme“, čo je námetom iných kníh s podobnou tematikou - Svetová vojna Z je koncipovaná ako fiktívny report, ktorý v troch až desať stranových  zápiskoch opisuje zážitky a spomienky ľudí na Vojnu. Tie na seba dejovo nenadväzujú, nemôžeme teda hovoriť o jednom plynulom príbehu, ale skôr o mikro-poviedkach. Sú však chronologicky zoradené do viacerých celkov ako: Varovanie, Vina, Veľká panika alebo Obrat. Spolu popisujú vznik a priebeh konfliktu na celom svete, nezameriavajú sa len na jednu krajinu a spolu tvoria obraz nutný na pochopenie toho, čo sa stalo. Vojaci sa musia vyrovnať s tým, že nemôžu zachrániť každého. Šikovný podnikateľ a jeho „vakcína“ proti vírusu, ktorá predsa nikomu neublíži. Warmbrunn-Knightova správa, ktorú nikto nebral vážne. A potom príbehy obyčajných ľudí. Môžete to byť aj vy, vaši susedia, kolegovia v práci. 

Autor Max Brooks veľmi reálne opisuje konanie ľudí v krízových situáciách, pričom sa odvoláva aj na príklady z minulosti. Strach, ktorý pociťujeme nie je len z toho, čo sa deje na stránkach knihy. Popis vraždiacich mŕtvol, predstava uväznenia v kolóne áut s vedomím, že len pár stoviek metrov odo mňa je armáda nemŕtvych a nás čaká smrť. Desí nás predstava, čoho sú ľudia schopní ak sú zahnaní do slepej uličky. Nehovorí slovami a jasnými popismi. Naznačuje a je len na čitateľovi, aby si nevypovedané domyslel alebo ignoroval. Vzbudzuje strach z toho, že sa prestaneme správať ako ľudia a porušíme presne tie princípy o ktorých tak hrdo tvrdíme, že nás odlišujú od zvierat. 

Svetová vojna Z – dejiny svetového konfliktu so zombie nie je klasický horor. Nemáme tu jedného hrdinu, a nemáme čas si ho obľúbiť a s tlčúcim srdcom dúfať, že sa dožije konca knihy. Od začiatku vieme ako všetko skončí a že príbehy rozprávajú preživší. Ide skôr o snahu popísať teoretický priebeh zombie apokalypsy, a nie len samotný boj človeka so zombie. 

Nepovedala by som, že kniha je vhodná len pre tých so silným žalúdkom. Na to je v nej primálo krvi a polorozpadnutých mŕtvol. Do popredia sa dostávajú samotné reakcie ľudí, a to ako sa postupne mení spoločnosť. Je na každom z nás, nájsť si v nej to, čo nás zaujme najviac. Pokiaľ hľadáte romantiku, modrú oblohu a na nej dúhu, siahnite po niečom inom. Ak si však radi prečítate niečo z prostredia apokalypsy, navyše s výborným pohľadom do vnútra ľudskej duše, je toto viac ako jasná voľba.

Originálny názov: World War Z: An Oral History of the Zombie War
Séria: nie
Autor: Max Brooks
Slovenský preklad: áno (Svetová vojna Z – dejiny svetového konfliktu so zombie) 
Podobné knihy: Max Brooks - The Zombie Survival Guide

4 komentáre:

  1. Fuh, to musi byt riadne depresívne...videla som film a mal silnu atmosferu, takze kniha musi byt sila!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Film som nevidela, ale podla popisu a co som pocula je uplne iny ako kniha.

      Kniha bola vyborne napisana so zameranim na reakcie ludi na katastrofu a pisanie malo rozdielny pristup. (Napriklad jedna poviedka bola o hikimori (neviem, preco ho autor nazval Otakom) a dalsia bola priamo z boja. Cize z kazdeho rozka troska, ale uplne krasne vsetko do seba zapadalo a postupne clovek ziskal prehlad, co sa z atych 10 rokov stalo.

      Ja by som ti ju urcite odporucala - z tejto temy pre mna najlepsie citalie. :)

      (PS mala si dvojity post omylom. Druhy som vymazala)

      Odstrániť
    2. Prave som dočítala Čo s Nemrtvymi od Lindqvista a zda sa mi, ze to môze mat podobnu atmosferu - nie je to prvoplanovy akčak, ale ide o ludi, ktori sa vyrovnavaju s istou katastrofou. Ked sa spamatam z tej knihy :D, mozem dat sancu aj tomuto

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť