sobota 23. februára 2013

Mistborn - Každá minca má dve strany



Legendy a proroctvá sú na to, aby sa plnili. Čo sa ale stane, ak hrdina na svojej ceste zlyhá? Príbehy končia naplnením proroctva – séria Mistborn začína jeho neúspechom.

Tisíc rokov žili skaa v beznádeji a pod útlakom šľachty. Tisíc rokov padal popol z nebies a Posledná Ríša (orig. The Final Empire) sa triasla pod nadvládou nesmrteľného Vládcu. Ale aj strach má svoje hranice a jeho koniec nastane v momente, keď sa nájdu ľudia dostatočne šialení na to, aby začali plánovať prevrat.
Kelsier, Mistborn a jediný muž ktorý kedy prežil  Hathsinské šachty, chce zmeniť svet a neostáva len pri slovách. Spolu so skupinou nadaných, ale nemenej šialených ľudí plánuje revolúciou. Zatiaľ, čo trénuje Vin - Mistborn a zároveň najnovší člen organizačného výboru na zvrhnutie Vládcu, buduje armádu a pracuje na rozvrátení šľachty z vnútra. Začína sa čas klamania, dvojitých identít, bojov v hmle a všadeprítomných tajomstiev.

Posledná ríša je miesto, kde sa nemožné mení na skutočné, kde sú rastliny hnedé, slnko červené, zem posiata popolom a nocou sa šíri neprekonateľná hmla. A hmla – tá patrí Mistbornom.

Séria Mistborn má niekoľko silných bodov – najvýznamnejšie sú jeho hrdinovia a originálny systém mágie. Vo svete Poslednej Ríše existujú dva druhy ľudí – šľachta a nevoľníci (skaa). Šľachta vychádza z malej skupiny ľudí, ktorá pred storočiami pomohla Vládcovi nastoliť tyraniu a ten ich z vďaky odmenil schopnosťami spaľovať kovy a získavať tak špeciálne schopnosti – nazývaní sú allomanceri. Schopnosť spaľovania kovov je dedičná, avšak postupom času sú Mistborni zriedkavejší, ale o to viac cenení.
Zatiaľ čo Mistborn vie spaľovať všetky kovy, Misting dokáže spaľovať len jeden druh kovu. Momentálne je známych 10 kovov umožňujúcich: priťahovať kovy, tlačiť na ne, získavať silu, zlepšiť zmysly, ovládať emócie iných alebo vidieť budúcnosť. Získané schopnosti sú dočasné a na ich využitie musí Mistborn alebo Misting prehltnúť malé čiastočky kovu, ktoré potom vo svojom tele „spáli“. Jeden druh kovu umožní získanie len jednej schopnosti. Doba trvania schopností závisí od množstva kovu v tele - od niekoľkých sekúnd až po hodiny.
Tento spôsob mágie umožňuje vzniknúť vizuálne (minimálne v mojej fantázii) nádherným súbojom, keďže vďaka minciam (kov) hodeným do vzduchu sa Vin a Kelsier môžu pohybovať s rýchlosťou a eleganciou a priťahovanie kovov umožňuje bojovať v štýle Jedi z Hviezdnych Vojen.

Príbeh je rozdelený do 3 častí, pričom každá z troch kníh je viac menej ukončená. Prvý diel  - The Final Empire (Posledna ríša) má hlavnú tému revolúciu a zvrhnutie vládcu. Na jej pozadí sa predstavuje svet, hrdinovia a ich osudy. Kniha je písaná z viacerých uhlov pohľadu – predovšetkým sa venuje Kelsierovi a Vin. Jednotlivé postavy sú veľmi dobre zvládnuté a čo viac, rovnaká vec sa dá povedať aj o záporných postavách, čo žiaľ býva Achilovou pätou u viacerých autorov. Romantická línia je dobre zasadená do deja, nie je na ňu kladený priveľký dôraz, pritom je stále dostatočne silná, aby hýbala príbehom.
Čo by som ešte vyzdvihla je to, ako všetko nakoniec krásne zapadne do seba. Jednotlivé čiastočky skladačky sú čitateľovi podhodené už v prvej knihe, ale ich skutočný význam sa odhalí až postupne. Až na pár výnimiek nie je príbeh predvídateľný, takže sa dočkáte aj niekoľkých prekvapení a dejových zvratov.

Túto sériu považujem za jednu z najlepších, čo sa dá vo fantasy nájsť. Vin je mojou favoritkou medzi hrdinkami ako  príklad „kick ass“ hrdinky a  kto nemiloval Kelsiera, ako keby ani nežil. Táto séria je vhodná pre všetkých bez ohľadu na vek alebo pohlavie, pretože si v nej niečo dokáže nájsť každý.

Originálny názov: The Final Empire, The Well of Ascension , The Hero of Ages
Séria: Mistborn
Autor: Brandon Sanderson
Slovenský preklad: nie (český: Finální říše, Pramen povýšení, Hrdina věků)
Podobné knihy: The Alloy of Law (voľné pokračovanie série)

4 komentáre:

  1. Zaujalo ma to :)
    Po českom vydaní sa popozerám, azda bude k nájdeniu, lebo takéto komplikované poprepletané fantasy sa v angličtine neodvažujem čítať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa by si to mohla skúsiť aj v angličtine. Treba dávať väčší pozor pri vysvetľovaní mágie a pri opisovaní bojov, ale inak sa to číta pomerne dobre. Ale v konečnom dôsledku - je to jedno v akom jazyku - táto séria si zaslúži, aby ju ľudia čítali :)

      Odstrániť
  2. Musím povedať, že táto kniha ma príjemne prekvapila! Hoci obálka veľmi dojmu nenapomohla, obsah to viac než napravil :) Konečne hrdinovia a hrdinky (!), ktorí reagujú ako normálni, skutoční ľudia :)
    Pán Sanderson síce ešte musí trochu popracovať na šlylistike, ale to je asi moja jediná výhrada. Naozaj sa teším na ďalšie jeho diela :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bude to niekedy aj v slovenčine,alebo márne čakám na preklad?

    OdpovedaťOdstrániť